Metaverse sayesinde günümüzde sanal dünya ile gerçek dünyanın bir araya geldiği uygulamalardan yararlanılır. Metaverse de bu uygulamalardan biridir. Teknolojik gelişmeler yaşamın her alanında hızlı bir değişime neden olmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak da sanal dünyalar öne çıkar.

Blok zinciri teknolojileri sayesinde sanal ortamlarda yer almak ve buralarda çeşitli alım satım faaliyetlerini gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Kripto dünyasını ilgilendiren Metaverse sanal ve gerçek dünyanın bir araya gelmesine imkân tanır. Sanal evren olarak da bilinen Metaverse kavramı kripto para dünyasında tanınmaktadır.

Metaverse coinler sanal evrene ait ürünlerdir. Fiziksel gerçeklik dışında sanal ortamda Metaverse evreninden söz edilebilir. Kripto para borsaları sayesinde daha fazla bilinir hale gelen Mateverse evreni uzun bir geçmişe sahiptir. Günümüzde birçok oyunun blockchain üzerinden gelişmiş bir yapıda kullanıcılar ile buluştuğu görülmektedir.

Sanal olarak Metaverse evreninde birçok işlem yapılabilir. 3D sanal ortamda insanlara birçok işi yapabilme fırsatı sunan bu yeni evren modelinde alışveriş yapmak ya da oyun oynayabilmek oldukça kolaydır. İnsanları dijital dünyanın bir parçası haline getiren Metaverse evreni sayesinde insanların sanal ortamlarda bir araya gelmesi de sağlanır.

Metaverse Evreni ve Sanal Dünya

Sanal dünya yeni teknolojilerin insanlara sunduğu yeniliklerden biridir. Bilgi Çağı Teknolojileri sayesinde yeni bir dünya düzenine doğru gidilmektedir. Her tür işlemin dijital ortamlarda yapılabilir olması yeni arayışları da beraberinde getirir. Metaverse evreni de bu arayışların sonucunda ortaya çıkmıştır.

Metaverse kavramı çeşitli video oyunları ve filmlerde de bulunmaktadır. İnsanların aşina olduğu bu kavram günümüzde uygulamalı olarak da kullanılır. İnsan bilişi Metaverse aracılığı ile yapay ve fiziksel bir ortama dahil olur.

İnsan toplulukları bu sanal evrende avatarlar biçiminde etkileşime girebilir. Fiziksel gerçekliğe paralel bir yapı olan Metaverse artırılmış ve sanal gerçeklik birleşiminden oluşur.

Metaverse coinler aracılığı ile bu sanal evrende işlem yapılabilir. 1992 yılında yayımlanan bilim kurgu türündeki romanda ilk kez bu kavramdan bahsedilir. İlk defa Neal Stephenson Metaverse kavramını kullanmıştır.

Para birimleri olarak coinlerin kullanıldığı Metaverse evreninde alışveriş yapmak, hizmetlere abone olmak ya da iş ortamında çalışmak oldukça kolaydır. 3D sanal ortam aracılığı ile bu evren özelleştirilebilir.

Metaverse kavramı dijital dünyada hızla kabul görmüştür. Kullanıcıların kendilerini başka bir yere yansıtmak istediğinde hologram şeklinde bunu yapabilmelerine olanak tanıyan bu yeni evrende fiziksel çevrelerin dijitalleşmesi söz konusudur.

Metaverse coinler alışveriş yapmaya olanak tanır. Bu sayede kullanıcılar alışveriş yapabilmek için bu coinleri kullanır. İnsanlar oyun sırasında ya da herhangi bir süreçte bir aradaymış gibi bu evren sayesinde hissedebilmektedir. Fiziki ortamlara gerek kalmadan insanlar bu yeni evrende sanal olarak bir araya gelebilir.

Metaverse Kavramının Gelişimi

Metaverse kavramının gelişim süreçleri 1992’li yıllardan itibaren başlar. Bu yıllarda Neal Stephenson tarafından yayımlanan bilim kurgu romanı aracılığı ile kavram ortaya çıkmıştır. Kurgusal nitelikte bir dünyayı tanımlamada kullanılan bu kavram ilk yıllarda abartılı bir ifade olarak eleştirilmiştir.

Artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarının giderek yaygınlaşması sonucunda metaverse hızla benimsenmiştir. Facebook tarafından bu kavrama karşı ilgi gösterilmesi ile birlikte de dünya genelinde daha fazla bilinir hale gelmiştir. Metaverse coinler aracılığı ile kullanıcılar diledikleri gibi alışveriş yapabilmektedir.

Sanal evren olarak da adlandırılan bu yeni evren modelinde birçok işlem dijital ortamda yapılır. Sanal bir kamusal alan oluşturma konusunda Metaverse çalışmalar yapar. Sanal para birimlerine sahip olan bu sanal dünyada kripto para borsasında işlemler görülür.

Metaverse internetin varlığı sayesinde kullanılan uygulamalardan oluşur. Bu sanal evrende Metaverse coinler işlem yapmak için kullanılır. Teknolojik gelişmelerin daha da artması sonucunda insanların fiziki olarak bir yere gitmesine gerek kalmayacağı ön görülmektedir.

Bu durumda sinema ya da tiyatroya gitmek zorunda kalmayan insanlar fiziki olmayan sanal ortamlar aracılığı ile bu aktivitelerini yapabilir hale gelecektir. Metaverse coinleri arasında ise şunlar yer alır:

  • MANA
  • SAND
  • AXS
  • ENJ
  • CHR

MANA, Decentraland olarak bilinen tokendir. Bunun yanı sıra The Sandbox SAND olarak kısaltılır. Axie Infinity ise AXS’dır. Enjin Coin ENJ, Chromia ise CHR’dir. Metaverse gerçek dünyaya alternatif olması için geliştirilen bir kavramdır. En basit tanımı ile de sanal dünya olarak anlaşılabilir.

Metaverse yazılımları konusunda bilgi veya destek almak için bizlere ulaşabilirsiniz.